Immu

Laulujen kunnaat

Muuan kuolinpäivä, 28.6. livahti anteeksiantamattomasti ohi. Silloin ampui itsensä Toivo Kärkeen rinnastettava tangosäveltäjä Unto Mononen (22.10.1930- 28.6. 1968).

Tiettävästi vahingossa leikiteltyyään päihtyneenä aseella.

Someron poika hän oli kuten M.A. Numminen ja Rauli Badding Somerjoki. Someron Esaa muuten edusti ME-seiväshyppääjä Pentti Nikulakin.

Lahjakkuustihentymä kuten Savossa Juankoski (J. Leskinen, J. Sivonen, E. Ahvo, Kaj Chydenius)

Mononen opiskeli Turun yliopistossa kirkkomusiikkia mutta keskeytti. Epäonnistunut nielurisaleikkaus vei lauluäänen. Epäkohteliasta lie sanoa onneksi, Mononen ryhtyi näet säveltämään suoraan kansan tajuntaan.

Mononen sävelsi Satumaankin. Sen levytti ensin 1955 Henry Thiel, oopperalauluääninen. Menestyksen toi Reijo Taipaleen versio vuodelta 1962.

Elettiin tangon ja rokin valtataisteluaikaa. Olin 12-vuotias ja valitsin rokin.

60-luvulla väheksyimme Dannyn ja vastaavien nyyhkylevyjä piilotangoiksi. Suvainnette panna nuoruuskiihkoilun piikkiin...

Mutta yksi on jäänyt soimaan ikiajoiksi – Erottamattomat. Siinä on haitarille sovitettu väliosa, yksi kauneimmista kuulemistani iskelmämelodioista.

Lauloin, Kuopion toistaiseksi yhä parhaan näyttelijän, tosiystäväni Jukka Auvisen (1951-2011) kanssa, sitä julkisesti kun olimme vähän siemailleet, no, siemailimme mitä siemailimme. Jukka lauloi, minä hyreksin kakkosääntä, myötäillen...

Ikierottamaton muisto sekin.

Nyt siis soittimeen CD. Minulla on, liekö harvinaisuus, levy jossa on neljä Markus Allanin lyömättömällä tummien vibratolla esittämää tangoa – ehtymättömänä eväänäni Erottamattomat.

On hiljaisen herkistymisen sininen hetki.

IMMU

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Perjantaina viimeksi tuli ajeltua LBS:n kioskin ohi, kun matka kulki Esakalliolle Sinitaivaan tahtiin rytkyttämään. Lasivtriinissä siellä seisoo kaksi luonnollisen kokoista vahanukkea: toinen on LBS ja toinen Reijo Taipale. Urheilumiehistä on vain kuvat seinällä.

Someron lähipaikkakunnalla nuoruuteni viettäneenä muistelen Monosesta kuulleeni monta tarinaa, jotka vain kiilloittavat hänen kruunuaan.

http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kamin1_4...

Nimimerkki Kaminiitto kirjoittaa sivuillaan muun muassa
Tango on
- syliotteessa tapahtuvaa liikkumista, missä mies ja nainen keskustelevat toisilleen vartaloiden välityksellä synkeän ja ikävän musiikin tahtiin.
- makeaa surua.
- nelijalkanen eläin, jolla on kaksi sykkivää sydäntä.
- tie ei päämäärä.
- loistava juttu ihmisille, jotka jokapäiväisessä työssään eivät saa riittävästi tilaisuuksia tulla hylätyksi.
- siirtolaisten musiikkia, joten sillä ei ole kansallisuutta.
- (suomalainen) sekoitus venäläistä romanssia ja saksalaista marssimusiikkia.

Käyttäjän immu kuva
Väinö Immonen

Heh! Nasakan osuvia oivalluksia. Makea suru! Kuinka joskus kirjasin: totisen ilon paikka: suru hakkaa palokärkenä elämäni kurkihirttä

Tämän blogin suosituimmat