Immu

Käsivainot

On sanottu, että vasenkätiset ovat sopeutumattomampia ja kapinallisempia kuin oikeakätiset. Väitetään myös – yhä – että vasurit ovat säikympiä, äkäisempiä, huolestuneempia, psykooseille alttiimpia ja viinalle persompia kuin valtakätiset.

Näitä piirteitä olen havainnut itsessäni: ujous (en rupattele tuttavallisesti kenen tahansa kanssa) ja melankolia (ilo ja suru vaihtavat paikkaa pikaisesti).

Keitä vasenkätisi tiedämmekään: Aristoteles, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Picasso, Chaplin. USA:n vuosikymmeniin paras päämies – Obama.

Kirjoitan vasemmalla koska vasen käsi on lähempänä sydäntä.

Luonnonoikuksi hoksasin itseni vasta kun hoksasin molempikätisyyteni. On ihan sama kumpaan käteen otan työ- tai pelivälineen.

Olin koulu- ja opiskeluvuosina seitsemänä kesänä saneeraustöissä kirvesmiesten, maalarien ja muurarien apuna.

Hoksattuaan molempikätisyyteni he antoivat hankalat paikat hoidettavakseni. Siitä on yhä etua omakotitalossa.

Opin myös arvostamaan duunareita. Yhä kartankin ”kulttuuri-intellektuellien” tekoälyseuraa.

Monenlaista hupia molempikätisyydestä on ollut. Kun nuorena pääsi neidon kanssa autolla siimespaikkoihin, ei ollut väliä oliko kuskin vai matkustajan paikalla.

Koulussa muuan lanttuaivo kiusasi minua vammaisvasuriksi (kirjoittamisen vuoksi) mutta kun iskinkin upper-cutin oikealla niin persielleenpä tömähti riähkä.

Vasen- tai molempikätisyys leimaa yhä ihmisen vähemmistöön kuuluvaksi. Ei sitä pidä hävetä. Se on elämän ikibonusta.

Vasureilla tunne-elämää, mielikuvitusta ja luovuutta ohjaava oikea aivopuolisko on hallitseva.

Äkkivääriä jakoja olen aina kaihtanut. Siksien ole ikinä pitänyt kristinuskon tavasta jakaa ihmiset vuohiin ja lampaisiin. Mutta samaistunut olen aina vuohiin. Se on merkinnyt villimpää, epäselvempää ja yksinäisempää elämää.

Ehkäpä vasenkätisyys johtuu jo kohdussa syntyneestä vammasta. Herkkä vasuri potee sielunhätää kun hänet päkistetään tuosta salvadordalimaisesta kuun maisemasta maailman, jossa apinan raivo ja rotan häikäilemättömyys ovat arvossa.

Siksi vauvat itkevät syntyessään. Jos maailma olisi palkitsevan hyvä, vauvat nauraisivat ja olisivat molempikätisiä.

IMMU

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Täydentänet vasurilistaa minulla, kotirististä ei niin väliä!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jopa leipäveitset on tehty oikeakätisille, mitä oikeakätiset eivät edes tiedä.
Käsipuolien tasa-arvoisuus tai tasa-kätisyys toteutuisi, jos liikenteessäkin vasenkätiset saisivat ajaa vasemmalla puolella.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Mistä lie juontuu politiikapuolueiden jako vasemmistoon ja oikeistoon, olisiko tämän kätisyyden kanssa mitään tekemistä.

Minäkään en pidä äkkivääristä jaoista, esimerkiksi ihmisten jyrkkä karsinointi oikeistoon ja vasemmistoon ärsyttää. Ainakin itsessäni näen piirteitä kaikista puolueista - hyviä ja huonoja.

Kätensä murtaneilla tehdyn tutkimuksen mukaan oikeakätinen oppii kirjoittamaan tai harjaamaan hampaansa melko sujuvasti vasemmalla kädellä jo parissa viikossa. Tuollaisen olen lukenut aivotutkijan sanomana

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 3/MS: "..politiikapuolueiden jako vasemmistoon ja oikeistoon.."

Jos oikein muistan, niin poliittisen oikeiston ja vasemmiston nimitykset vakiintuivat Ranskan vallankumouksen pyörteissä (1789). Kansalliskokous jakautui eri ryhmiin, puheenjohtajasta katsoen oikealla istuivat aristokraatit eli vallankumouksen vastustajat ja vasemmalla äkkiväärät vallankumoukselliset.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa